De proef met strokenteelt, die half april op proefboerderij 't Kompas in Valthermond van start is gegaan, verloopt succesvol. Bij de proef worden geen gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest gebruikt. De gewassen staan er inmiddels goed op.
Strokenteelt
Er staan 4 keer 8 gewassen in stroken van 6 meter breed en een vergelijking met monoteelten. De gewassen die er per herhaling staan, zijn twee stroken aardappel (vroeg en laat), suikerbiet, suikermaïs, stamslaboon, gerst met klaver onderzaai, gerst met veldboon en gras met klaver.
Ervaringen
Gerard Hoekzema, bedrijfsleider van 't Kompas, over zijn ervaringen tot nu toe: "We hebben dit voorjaar veel geleerd over het biologisch telen. Een grote uitdaging zagen we in de onkruidbestrijding. Er blijkt echter, zeker in dit voorjaar, best wel wat mogelijk. Het vraagt wel veel inzet van machines en mankracht. Ziekte in de gewassen valt tot nu toe mee, maar is natuurlijk erg afhankelijk van de weersomstandigheden."
Veelbelovende methode
Strokenteelt is een veelbelovende methode om het hele jaar rond voedsel en schuilplekken te bieden aan insecten, akkervogels en kleine zoogdieren en kan daarmee bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit.
Uitdagingen
Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen, bijvoorbeeld: hoe ga je om met onkruiddruk?
De proef is dan ook een leerobject, om te kijken wat de mogelijkheden en moeilijkheden van een strokenteeltsysteem zijn op de zandgronden in de Veenkoloniën.
Onderzoek vanuit Wageningen
De komende jaren onderzoekt Wageneningen University & Research (WUR) samen met BioClear Earth hoe dit systeem presteert. Daarbij kijken ze zowel naar landbouwkundige resultaten, als naar resultaten op het gebied van (bodem)biodiversiteit. De proef wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe, provincie Groningen en het nationaal onderzoeksprogramma PPS gewasdiversiteit.
Bekijk ook de cijfers van de proef in Valthermond ( PDF-bestand, 349 KB).