FrieslandCampina ziet een groeiende markt voor biologische melkproducten en wil daarom graag meer biologische producenten, en dan het liefst uit logistiek en financieel oogpunt in de buurt van Bedum. Het bedrijf verzorgde daarom een bijeenkomst voor melkveehouders in samenwerking met de provincie Groningen.
Bezoek de website van FrieslandCampina
Melkprijs
Door alle ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de gangbare melkprijs hoog en is het prijsverschil met biologische melk sterk gekrompen. Dat is in wezen een mooie uitgangssituatie voor omschakeling: dankzij de hoge gangbare melkprijs is de omschakelingsperiode financieel goed te doorstaan. Nu zie je dat de verschillen in melkprijs geleidelijk weer wat groter worden, ten gunste van de biologische melk. Vanuit CBS en de WUR is een overzicht gepubliceerd waaruit blijkt dat biologische melkveehouders in de periode 2010-2020 zo’n 20% meer verdienden dan hun gangbare collega’s. Door de zeer uitzonderlijke situatie met oorlog in Oekraïne en een zeer hoge inflatie, hoge gangbare prijzen en druk op de biomarkt, is dit in 2022 niet het geval geweest. Dergelijke dipjes zijn in de laatste tientallen jaren een paar keer voorgekomen, maar de 20% betere inkomenspositie lijkt verder redelijk structureel.
Bekijk het overzicht van CBS en WUR op de website van CBS
FrieslandCampina wil de bio melk graag hebben, Groningen wil de melkveehouders helpen in de omschakelingsfase met keukentafelgesprekken, omschakelingsplannen, een cursus en daaropvolgend studieclub. Ondernemers die belangstelling hebben kunnen zich melden bij de Kwartiermakers biologische landbouw Groningen: Peter Brul: 06-57933452 of Michiel Bus: 06-19497145