Wageningen organiseert eerste 'farminar' over strokenteelt Valthermond

Wageningen University en Research (WUR) organiseerde op 3 september de eerste 'farminar' over het onderzoek naar de strokenteelt in Valthermond. Op een akker bij proefboerderij 't Kompas worden verschillende gewassen geteeld, zoals aardappel, gerst, suikermaïs en grasklaver. 

Onderzoek

WUR onderzoekt wat strokenteelt betekent voor de opbrengst, ziekten en plagen, de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de provincies Drenthe en Groningen, Samenwerkingsverband Noord-Nederland en het nationaal onderzoeksprogramma PPS gewasdiversiteit.

Nieuwe vorm van telen

Strokenteelt is een nieuwe vorm van telen waarbij in de kern meer gewassen (in stroken) per jaar op een perceel worden geteeld dan bij gangbare teeltsystemen. Strokenteelt maakt het mogelijk jaarrond voedsel te verbouwen en een schuilplek te bieden aan insecten, akkervogels en kleine zoogdieren. Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen, bijvoorbeeld: hoe ga je om met onkruiddruk?

Kijken naar de mogelijkheden

De proef is dan ook bedoeld om te leren en te kijken wat de mogelijkheden en moeilijkheden van een strokenteeltsysteem zijn in Drenthe. De komende jaren onderzoekt de universiteit van Wageningen samen met BioClear Earth hoe dit systeem presteert. Daarbij kijken ze zowel naar landbouwkundige resultaten, als naar resultaten op het gebied van (bodem)biodiversiteit.

Samen leren

De proef in Valthermond is onderdeel van een landelijk netwerk van experimenten met strokenteelt. In Valthermond is een regionaal netwerk van telers en onderzoekers gevormd. Zij formuleren samen de onderzoeksvragen en aandachtspunten, en brengen met elkaar leren en doen in de praktijk. 

Farminar

Benieuwd hoe de strokenteelt in de praktijk werkt? Bekijk dan het interview met akkerbouwer Kees Sijbenga door RTV Drenthe