De familie Thybaut bestaat uit Bart, Lia en hun drie kinderen Maria, Marc en Raisa. Samen met Peter Brul, consultant in biologische landbouw, bezocht ik hen op hun boerderij in Middelstum. Hier spraken we over zowel de obstakels als de mogelijkheden van biologische landbouw.
door Nienke Doeser
Het familiebedrijf van 108 hectare heeft 23.000 vrije uitloopkippen en akkerbouw. Op het land wordt onder andere granen, uien, tuinbonen en koolzaad verbouwd. Het bedrijf is nog niet overgestapt naar biologische landbouw maar het afgelopen jaar zijn ze samen druk de mogelijkheden aan het bekijken.
Familiebedrijf
Wanneer Peter en ik het erf op komen lopen worden we ontvangen door Bart, die ons meeneemt naar het woonhuis. Hier wordt het meteen duidelijk dat het om een familiebedrijf gaat; buiten in het zonnetje zitten Lia, Marc, Maria samen in het zonnetje terwijl de kinderen druk aan het spelen zijn.
"Het is altijd al een familiebedrijf geweest," vertelt Bart. Hij is hier samen met zijn ouders op zijn vijfde komen wonen. Nu zitten Bart en Lia samen met de kinderen in de maatschap.
Waarom omschakelen naar biologische landbouw?
"Het is belangrijk om goed met de grond om te gaan, en biologische landbouw zorgt voor alternatieve ideeën op dit gebied. Maar de omschakeling komt eigenlijk vooral bij de kinderen weg" vertelt Lia. Maria beaamt dit: "ik zag een oproep in de krant voor een oriëntatiebijeenkomst over biologische landbouw op het noordelijk kleigebied. Ontzettend interessant om meer vanaf te weten! Hier is eigenlijk het balletje een beetje gaan rollen. Alleen loop je nog wel tegen wat dingen aan."
Wat zijn de obstakels?
"Vooral de omschakelingsperiode van de uitloop van de kippen is lastig" legt Marc uit. "We willen de mest van de pluimveehouderij natuurlijk op onze eigen grond gebruiken als biologische mest en een deel van de akkerbouw productie als kippenvoer. Maar die omschakeling van beide takken moeten wel goed op elkaar aansluiten." "Bovendien moet je het met z'n vijven eens worden over de stappen die je wil zetten" voegt Bart toe.
Hoe is het om boer te zijn?
"Ja, geweldig!" vertelt Lia me lachend. Ze beschrijft met enthousiasme de aspecten van het boerenleven waar zij en Bart mee te maken hebben. "We hebben hier buurjongetjes die op de fiets onze eieren bij mensen rondbrengen! Dat is toch hartstikke leuk? Je kan zo veel verschillende dingen doen. Soms komen er basisschoolklassen bij ons lang voor een rondleiding en dat vindt Bart geweldig om te doen! Het leukste wat ik ooit gedaan heb is bij Radio Noord over mijn ervaringen vertellen. In deze coronatijd mis ik het uitwisselen van kennis met andere boeren ontzettend."
"Anders dan anders"
Over de toekomst van het bedrijf is iedereen het met elkaar eens: "het gaat een kringloopboerderij worden. We willen ons eigen voer en mest gebruiken. Ook willen we wat moderner worden. Op het moment verkopen we veel van onze producten aan de weg maar we willen hiernaast ook een webshop opzetten. Ook komt er veel meer biodiversiteit: meer kleur en fleur op het land door bijvoorbeeld koolzaad en blauw maanzaad. Wij zijn niet zo van het standaard; het mag allemaal wat anders dan anders zijn."